فهرست مطالب

رشد و یادگیری حرکتی - ورزشی - پیاپی 50 (زمستان 1401)

نشریه رشد و یادگیری حرکتی - ورزشی
پیاپی 50 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/28
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حدیث کاویانی پور، علیرضا فارسی، علیرضا بهرامی* صفحات 5-21
    مقدمه

    هدف پژوهش حاضر تدوین مدل ارتباطی اضطراب صفتی با مولفه های سبک توجه در دانشجویان ورزشکاربود.

    روش پژوهش

    راهبرد پژوهش حاضر توصیفی و از نوع همبستگی و با رویکرد تدوین مدل ارتباطی بود. پرسشنامهسبکهای توجه طی سه مرحله به زبان فارسی ترجمه و روانسنجی شد. فرایند آن شامل ترجمه نسخه فرانسوی به فارسی، بازترجمه به فرانسوی و ترجمه نهایی بود. در این تحقیق، از جامعه دانشجویان دانشگاه شهید بهشتی 245 ورزشکار به شیوه در دسترس انتخاب شدند. شرکت کنندگان پرسشنامه های سبکهای توجه و اضطراب صفتی را تکمیل کردند. داده ها با استفاده از تحلیل عاملی تاییدی و ضریب آلفای کرونباخ و معادلات ساختاری تجزیه وتحلیل شد.

    یافته ها

    ضریب آلفای کرونباخ برای دو عامل توجه بالا به پایین و پایین به بالابه ترتیب70/ 0 و 0/72 بود .نتایج تحلیل عاملی تاییدی نشان داد بارهای عاملی تعداد پنج گویه (گویه های 2 و 4 عامل توجه بالا به پایین و گویه های 3و 8 و 9 عامل توجه پایین به بالا) کمتر از  0/4 بود،بنابراین حذف شدند. نتایج معادلات ساختاری نشان داد که اضطراب صفتی با توجه بالا به پایین ارتباط معکوس و معنادار و با توجه پایین به بالا ارتباط مستقیم و معنادار دارد. 

    نتیجه گیری

    یافته های پژوهش حاضر اهمیت و ضرورت توجه به ارتباط اضطراب صفتی با مولفه های سبکهای توجه در ورزشکاران را مطرح کرد. بنابراین در طرحریزی برنامه های تمرینی و بهبود عملکرد ورزشی، با در نظر گرفتن این ارتباط می توان گامی موثر در پیشگیری از پیامدهای نامطلوب در رقابتهای ورزشی داشت.

    کلیدواژگان: اضطراب صفتی، توجه بالا به پایین، توجه پایین به بالا، کنترل توجه
  • سمانه نصراصفهانی*، داود حومنیان شریف ابادی، سمانه حاجی حسینی صفحات 23-39
    مقدمه

    توسعه سواد جسمانی متضمن رشد متناسب مهارت های حرکتی به همراه دانش و انگیزه لازم برای کسب سبک زندگی فعالانه است. هدف از پژوهش حاضر تعیین روایی و پایایی نسخه فارسی پرسشنامه های دانش و انگیزه سواد جسمانی کانادایی در کودکان 8 تا 10 ساله شهر اصفهان است.

    روش پژوهش

    با استفاده از روش ترجمه-باز-ترجمه پرسشنامه های دانش و انگیزه نسخه دوم سواد جسمانی کانادایی به فارسی ترجمه و با فرهنگ ایرانی تطبیق داده شد. ویژگی های روان سنجی نسخه فارسی این پرسشنامه ها بین 384 دانش آموز 8 تا 10 ساله شهر اصفهان (ایران) بررسی شد. برای تعیین روایی سازه پرسشنامه از تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی مبتنی بر مدل یابی معادلات ساختاری و برای بررسی همسانی درونی از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد. همچنین برای پایایی زمانی سوالات، از همبستگی درون طبقه ای با روش آزمون-آزمون مجدد استفاده شد.

    یافته ها

    روایی محتوی توسط 5 نفر از متخصصان حوزه رفتار حرکتی تایید شد. روایی سازه بر اساس شاخص نیکویی برازش با توجه به آستانه های به دست آمده مناسب بود. ضریب آلفای کرونباخ برای پرسشنامه های دانش و انگیزه و ابعاد آن بالای 85/0 به دست آمد. ضریب همبستگی درون گروهی پرسشنامه مذکور حاصل از آزمون مجدد با 2 هفته زمان نشان می دهند برای هر 5 مولفه مقدار گزارش شده برای دختران و هم برای پسران قابل قبول بود.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج حاصل نسخه فارسی پرسشنامه های دانش و انگیزه سواد جسمانی کانادایی برای کودکان 8 تا 10 ساله دارای روایی و پایایی مناسبی بود. لذا استفاده از آن ها برای سنجش سواد جسمانی کودکان شهر اصفهان مناسب است.

    کلیدواژگان: انگیزه، دانش و درک، روایی و پایایی، سواد جسمانی، ویژگی های روان سنجی
  • مرتضی پورآذر*، مرتضی همایون نیا فیروزجاه صفحات 41-54
    مقدمه

    ورزش بخش مهمی از زندگی دانشجویان محسوب می شود. تاثیر جنسیت و نوع ورزش دانشجویان بر رشد اجتماعی آنها می تواند متفاوت باشد. هدف پژوهش حاضر مقایسه رشد اجتماعی در دانشجویان ورزشکار (رشته های تیمی و انفرادی) و غیرورزشکار دانشگاه فرهنگیان بود.

    روش پژوهش

    پژوهش حاضر توصیفی و از نوع پیمایشی مقطعی بود. جامعه آماری شامل 2000 دانشجوی پسر و دختر در حال تحصیل در دانشگاه فرهنگیان استان مازندران بودند. 300 نفر از دانشجو معلمان با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای انتخاب شدند. ابزار پژوهش پرسشنامه رشد اجتماعی وایتزمن (1990) بود. به منظور تجزیه وتحلیل داده ها از آزمون تحلیل واریانس دوطرفه و آزمون تعقیبی توکی استفاده شد.

    یافته ها

    بر اساس نتایج آزمون تحلیل واریانس دوطرفه، اثر اصلی جنسیت و اثر اصلی گروه معنادار است. با وجود این، اثر تعاملی گروه و جنسیت معنادار نشد. میزان رشد اجتماعی دانشجویان دختر در مقایسه با دانشجویان پسر بالاتر بود. بر اساس نتایج آزمون تعقیبی توکی، گروه ورزشکاران نسبت به غیرورزشکاران به طور معناداری بهتر بودند. با وجود این، هرچند ورزشکاران رشته های انفرادی نسبت به ورزشکاران تیمی از میانگین رشد اجتماعی بیشتری برخوردار بودند، اما اختلاف آنها معنادار نبود.

    نتیجه گیری

    با توجه به رشد اجتماعی بالاتر ورزشکاران نسبت به غیرورزشکاران و همچنین نمرات رشد اجتماعی تقریبا یکسان در هر دو گروه ورزشکاران (رشته های تیمی و انفرادی)، پیشنهاد می شود مربیان از طریق تاکید بر اهمیت یکسان هر یک از ورزشکاران سبب ایجاد جو حمایتی شوند و زمینه ساز رشد اجتماعی در بین تمامی افراد را فراهم آورند.

    کلیدواژگان: آزمون وایتزمن، جنسیت، دانشجویان، رشد اجتماعی، ورزشکار و غیرورزشکار
  • استیره حسنی، علی حیرانی*، ایوب صباغی صفحات 55-68
    مقدمه

    تغییر سبک زندگی و روند روزافزون اختلالات رشدی کودکان به ویژه در حیطه تعاملات اجتماعی، نیاز به انجام پژوهش در این حوزه را ضروری ساخته است. ازاین رو هدف پژوهش حاضر بررسی ادراک ویژه عمل در شرایط متفاوت کانون توجه در کودکان مبتلا به اوتیسم بود.

    روش پژوهش

    بدین منظور 45 فرد مبتلا به اختلالات طیف اوتیسم با عملکرد بالا به صورت تصادفی در سه گروه 15 نفره توجه درونی، بیرونی و کنترل تقسیم شدند. تکلیف آزمودنی ها پرتاب دارت و تخمین اندازه هدف بود. پس از اجرای پیش آزمون، گروه ها در پنج بلوک ده کوششی تکلیف پرتاب دارت را انجام دادند. دستورالعمل های تمرکز توجه، پیش از هر کوشش مختص گروه های تجربی ارایه شده و از آزمودنی ها درخواست می شد پیش از اجرای تکالیف در هر بلوک، اندازه هدف را تخمین بزنند. برای این منظور، شرکت کنندگان برای کشیدن دایره ای هم اندازه هدف دارت، از شکل دوایر موجود در مایکروسافت پاورپوینت استفاده کردند. روز بعد آزمون های یادداری و انتقال اجرا شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که گروه توجه درونی در هر دوی مراحل اکتساب و یادداری و انتقال عملکرد پرتاب دارت و ادراک ویژه عمل بهتری نسبت به گروه توجه بیرونی و کنترل داشت (05/0≥P).

    نتیجه گیری

    به طور کلی یافته ها نشان داد در کودکان مبتلا به اختلال طیف اوتیسم، توجه درونی به عملکرد و یادگیری بهتری نسبت به توجه بیرونی منجر می شود. بنابراین مربیان و معلمان تربیت بدنی که با این افراد کار می کنند، هنگام طراحی جلسات تمرین باید بر منافع توجه درونی تاکید کنند.

    کلیدواژگان: توجه درونی، توجه بیرونی، اوتیسم، ادراک ویژه عمل، اختلالات رشدی
  • محبوبه شیخ زاده، ربابه رستمی، داود فاضلی* صفحات 69-82
    زمینه

    تصویرسازی حرکتی از جمله وجوه شناختی تکلیف است که در بسیاری از تکالیف به عنوان عاملی اثرگذار بر عملکرد بررسی می شود. همچنین یکی دیگر از ابعاد شناختی تکالیف که محققان عقیده دارند نقش مهمی در کنترل حرکتی و اجرای تکلیف دارد، بازنمایی ذهنی است. هدف از این تحقیق تعیین رابطه بین توانایی تصویرسازی حرکتی و ساختار بازنمایی ذهنی در تکلیف پرتاب آزاد بسکتبال بود.

    روش پژوهش

    روش این پژوهش از نوع همبستگی بود و از روش نمونه گیری در دسترس استفاده شد. در این  تحقیق از پرسشنامه تصویرسازی حرکتی ویرایش شده و نرم افزار بازنمایی ذهنی به عنوان ابزار استفاده شد. توانایی تصویرسازی حرکتی 60 بسکتبالیست زن اندازه گیری شد و 10 نفر با بالاترین توانایی تصویرسازی (میانگین سنی 3/16 و انحراف استاندارد 05/2) و 10 نفر با پایین ترین توانایی تصویرسازی (میانگین سنی 9/4±3/20) انتخاب شدند. سپس با استفاده از نرم افزار بازنمایی ذهنی، ساختار بازنمایی ذهنی آنها اندازه گیری شد. رابطه بین توانایی تصویرسازی ذهنی و بازنمایی ذهنی با استفاده از تحلیل همبستگی تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که گروه با توانایی تصویرسازی بالا بازنمایی ذهنی ساختاریافته تری دارد و این ساختار مشابهت بیشتری با ساختار بازنمایی ذهنی معیار دارد. همچنین نتایج نشان داد که بین نمرات تصویرسازی و ساختار بازنمایی ذهنی در هر دو گروه رابطه مثبت و معناداری وجود دارد.

    نتیجه گیری

    این یافته ها با استفاده از دیدگاه ادراکی شناختی توجیه شدند. همچنین این نتایج به عنوان شاهدی برای فرایند بالا به پایین تصویرسازی در نظر گرفته شدند. دستیابی به این نتیجه، حاکی از این است که تمرین مهارت های روان شناختی همگام با مهارت های تکنیکی، سهم بسیار مهمی در موفقیت ورزشی ورزشکاران خواهد داشت.

    کلیدواژگان: بازنمایی ذهنی، بسکتبال، توانایی تصویرسازی
  • امیرحسین مهرصفر*، سجاد محمدیاری، عباس شکیبی راد صفحات 83-98
    هدف

    هدف از این مطالعه تعیین تاثیر تحریک الکتریکی فراجمجمه ای (tDCS) بر انسداد روانی، ترس از شکست و عملکرد تیر اندازی در شرایط تحت فشار در دانشجویان دانشگاه افسری امام علی (ع) بود.

    روش پژوهش

    این مطالعه نیمه تجربی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با یک گروه کنترل و یک گروه تجربی انجام شد. 40 چهل دانشجوی دانشگاه افسری امام علی (ع) در این مطالعه شرکت کردند. در پیش آزمون و پس آزمون، از پرسشنامه ترس از شکست و انسداد روانی و نیز آزمون عملکرد تیر اندازی استفاده شد. تحریک الکتریکی مستقیم فراجمجمه ای به مدت 20 دقیقه با شدت 2 میلی آمپر در ناحیه قشر خلفی جانبی پیش پیشانی (DLPFC) به مدت 10 جلسه اعمال شد. داده ها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر تک متغیره تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که tDCS بر روی قشر DLPFC می تواند در شرایط تحت فشار انسداد روانی را کاهش دهد اما قادر به تغییر میزان ترس از شکست نبود. همچنین نتایج نشان داد که tDCS می تواند عملکرد تیراندازی را در شرایط تحت فشار افزایش دهد.

    نتیجه گیری

    به طور کلی می توان نتیجه گرفت که tDCS احتمالا می تواند باعث افزایش شاخص های مرتبط با عملکرد در محیط های پر فشار نظامی شود. اگر چه برای پیدا کردن سازوکارهای زیربنایی به مطالعات بیشتری نیاز است.

    کلیدواژگان: ترس از شکست، انسداد تحت فشار، تیراندازی، تحریک مغز
|
  • Hadis Kavianipoor, Alireza Farsi, Alireza Bahrami * Pages 5-21
    Introduction

    The present study aimed to develop a model of the relationship between trait anxiety and the components of attentional styles in athlete students.

    Methods

    The current research strategy was descriptive and correlational, with the approach of developing a correlational model. In three stages, the attentional styles questionnaire was translated into Persian and was evaluated psychometrically. Its process consisted of the French version translation into Persian, re-translation into French, and the final translation. In this study, 245 athletes were selected conveniently from the student population of Shahid Beheshti University. Participants completed attentional styles and trait anxiety questionnaires. Data were analyzed using Confirmatory Factor Analysis, Cronbach's alpha coefficient, and Structural Equation Modeling (SEM).

    Results

    Cronbach's alpha coefficient for two factors of top-down and bottom-up attention was 0.70 and 0.72, respectively. The confirmatory factor analysis results showed that the factor loadings of five items (items 2 and 4 of the top-down attention factor, and items 3, 8, and 9 of the bottom-up attention factor) were less than 0.4, so they were removed. SEM results showed that trait anxiety has an inverse and significant relationship with top-down attention and a direct and significant relationship with bottom-up attention.

    Conclusion

    The results of the present study highlighted the importance and necessity of paying attention to the relationship between trait anxiety and the components of attentional styles in athletes. Therefore, in planning training programs and improving sports performance, taking this relationship into account can be an effective step in preventing adverse outcomes in sports competitions.

    Keywords: Attention Control, Bottom-up Attention, Top-down Attention, trait anxiety
  • Samaneh Nasr Esfahani *, Davood Hoomanian, Samaneh Haji Hosseini Pages 23-39
    Introduction

    It is essential to become physically literate to develop movement skills, as the knowledge and motivation necessary to lead an active lifestyle. The aim of this study was to determine the validity and reliability of Canadian physical literacy knowledge and motivation questionnaires among 8-10-year-old children in Isfahan.

    Methods

    These questionnaires were translated using the translation–back-translation methodology into Persian and adapted to the Iranian context. A Persian version of these questionnaires was evaluated for its psychometric properties by 384 students aged 8 to 10 in Isfahan city (Iran). The construct validity of the questionnaires was determined using exploratory and confirmatory factor analyses based on structural equation modeling, and the internal consistency was checked using Cronbach's alpha coefficient. The test-retest method determined the temporal reliability of the questionnaires.

    Results

    Face validity was confirmed by five experts in the field of motor behavior. According to the obtained thresholds, the construct validity was acceptable based on the goodness of fit index. A Cronbach's alpha coefficient greater than 0.85 was obtained for the knowledge and motivation questionnaire as its dimensions. The test-retests within two weeks showed that the intragroup correlation coefficients for all five components were acceptable for both boys and girls.

    Conclusion

    Based on the results, the Persian version of Canadian Physical Literacy Knowledge and Motivation Questionnaires for 8-10-year-old children had good validity and reliability. Therefore, it is appropriate to use these tools to measure the children's physical literacy in Isfahan city.

    Keywords: Knowledge, Understanding, Motivation, Physical literacy, Psychometric Properties, Validity, and Reliability
  • Morteza Pourazar *, Morteza Homayounnia Firouzjah Pages 41-54
    Introduction

    Sport is an important part of students' life. The social development of athletes could be different based on their gender and type of sport. The present study aimed to compare the social development of athletes (team and individual sports disciplines) and non-athlete students of Farhangian University.

    Methods

    In a descriptive cross-sectional survey research, 2000 male and female students of Farhangian University of Mazandaran province were recruited as a statistical population. 300 students were selected using the cluster random sampling method. Witsman's Social Development Questionnaire (1990) was used as the research instrument.  To analyze the data, a two-way analysis of variance and Tukey's post hoc test were used.

    Results

    Based on the results of the two-way analysis of variance, significant results were found for the main effect of gender and group variables. However, the interaction effect of group and gender was not significant. The social development of female students was higher compared with male students. Based on the results of Tukey's post hoc test, athletes had significantly higher social development than non-athletes. Although the social development of athletes in individual sport discipline had a higher mean than the team athletes, the difference was not significant.

    Conclusion

    Considering the higher social development of athletes compared with non-athletes and also, almost identical social development scores for both groups of athletes (team and individual sports disciplines), it is suggested that coaches foster a supportive environment by emphasizing the importance of equality of each athlete to provide the basis for social development among all people.

    Keywords: Athletes, Non- Athletes, students, gender, social development, Weitzman test
  • Astireh Hasani, Ali Heirani *, Ayoob Sabaghi Pages 55-68
    Introduction

    Lifestyle changes and the increasing trend of children's developmental disorders, especially in the field of social interactions have made it necessary to conduct research in this field of study. So the present study aimed to investigate the action-specific perception in the different focus of attention conditions in autistic children.

    Methods

    In a quasi-experimental study, 45 people with high-functioning autism spectrum disorder were identified and randomly divided into three Internal Attention, External Attention, and Control groups (15 people in each group). The participant's task was to throw darts and estimate the target size. After the pre-test, the groups performed the dart-throwing task in 5 blocks of 10 trials. The focus of attention instructions - specific to the experimental groups- were given before each trial, and subjects were asked to estimate the target size before performing the tasks in each block. For this, participants used a circle shape in Microsoft PowerPoint to draw a circle the same size as the darts' target. The next day, retention and transfer tests were performed.

    Results

    The results showed that the Internal Attention group was better than the External Attention and Control groups both in dart-throwing performance in acquisition, retention, and transfer stages and in action-specific perception (P≤0.05).

    Conclusion

    In general, the findings showed that in children with autism spectrum disorder, internal attention leads to better performance and learning than external attention. Therefore coaches and physical education teachers who work with these children should emphasize on benefits of internal focus of attention when designing training sessions.

    Keywords: internal attention, external attention, autism, Special Perception of Action, developmental disorders
  • Mahboubeh Sheikhzadeh, Robabeh Rostami, Davoud Fazeli * Pages 69-82
    Introduction

    Motor imagery is one of the cognitive aspects of the tasks which is investigated as a factor affecting performance in many situations. Also, another cognitive dimension of tasks that researchers believe to play an important role in motor control and performance is mental representation. This study aimed to determine the relationship between motor imagery ability and mental representation structure in basketball free throw.

    Methods

    The design of this research was correlational and a convenient method of sampling was used. In this study, the Motor Imagery Questionnaire-Revised and Mental Representation Software were used as tools. The motor imagery ability of 60 female basketball players was measured and 10 participants with the highest (mean age: 16.3±2.05 years) and 10 participants with the lowest (mean age: 20.3±4.9 years) imagery ability were selected. Then, their mental representation was measured using mental representation software. The relationship between motor imagery ability and mental representation was analyzed using correlational analysis.

    Results

    The results showed that the group with the highest motor imagery ability had a more structured mental representation which was more similar to that of criterion mental representation. Also, the results showed that there was a positive relationship between imagery and mental representation structure scores in both groups.

    Conclusion

    These results were interpreted using the perceptual-cognitive approach. Also, these results were considered a piece of evidence for the top-down process of imagery. Achieving these results indicate that psychological skills training accompanied by technical skills training will have a critical contribution for the athletes to success in sports.

    Keywords: basketball, Imagery ability, Mental Representation
  • Amir Hossein Mehrsafar *, Sajjad Mohammad Yari, Abbas Shakibirad Pages 83-98
    Introduction

    The mental appraisal and athlete's ability to deal with stressful factors affect the development of negative emotional states and anxiety. Considering the impact of stress and related psychological responses on performance, interventions that reduce stress and may thus increase athletic performance need to be investigated.This study aimed to determine the effect of transcranial Direct Current Stimulation (tDCS) on psychological choking, fear of failure, and shooting performance underpressure in students of Imam Ali Officers’ University.

    Methods

    This quasi-experimental study was conducted with a pre-test and post-test design that includes a control and an experimental group. Forty students of Imam Ali Officers' University participated in this study. In the pre-test and post-test, the fearof failure and psychological choking questionnaires and also shooting performance tests were used. The tDCS was applied for 20 minutes with an intensity of 2 mA overthe dorsolateral prefrontal cortex (DLPFC) region for 10 sessions. Data were analyzed using univariate repeated measures ANOVA test.

    Results

    The results showed that tDCS over DLPFC could reduce psychological choking under pressure but could not change the fear of failure. The results also showed that tDCS can increase shooting performance under pressure.

    Conclusion

    In general, it can be concluded that tDCS probably increase performance-related indicators in high-pressure military environments. However, more studies are needed to find the underlying mechanisms.

    Keywords: transcranial direct current stimulation (tDCS), Choking under pressure, Fear of Failure, shooting performance